Sjösättning 1986

Transporten av skrovet från Lorentsberg till Karlskrona handelshamn, montering av köl och roder och slutligen sjösättningen.

Idag var det första steget mot sjösättningen. Sheba skall transporteras in till Karlskrona handelshamn där jag har fått låna en plats för montering av köl och roder samt sjösättning.


Dags att lämna Lorentsberg och göra klart för transport. Flytten skedde samtidigt som Sunna Båtklubb sjösatte sina båtar så det var lite stressigt. Mina medhjälpare är Sigvard (min far), Göran, Janne och Stefan. Chafför är Lars-Göran Svensson som kom med lastbil och släpvagn.

Lite krångel blev det allt. Släpet var något för kort och framstammen gick ej att lyfta av. Vad att göra, jo jag hade fyra kraftiga lådor som vi satte på flaket för att få upp båten och klara framstammen.

Efter mycket ståhej är båten på plats, puls minst 180 :) Sheba ordentligt fastsurrad och klar för transport.

För att komma ut på infartsleden till Karlskrona var Lars-Göran tvungen att köra på cykel och gångbanan.

Lars-Göran kör helt otroligt.

Vi klarade vägskyltarna med nöd och näppe!

Då har vi anlänt handelshamnen och hyrt en av lastkranarna för att lyfta av Sheba och parkera henne tills vi skall påbörja jobbet med att montera köl och roder.

Vi samlades tidigt på morgonen för att påbörja jobbet med att montera köl och roder. Håltagning för de sju 1" rostfria kölbultarna var gjort tidigare. Båten sänktes över den 3200 kg tunga blykölen för att kontrollera att håltagningen blivit rätt gjord. Därefter tätning mellan skrov och köl, sedan sänktes båten ner igen och kölen drogs fast.

En lycklig båtägare och ett stort tack till alla som hjälpte till. Nu är Sheba en segelbåt!


Shebadekalen gjorde Lotta åt mig, skrovet nyvaxat och blänker så fint. Bottenfärgen påstruken och nu återstår montering av roder och sjösättning.

Stora sjösättningsdagen börjar med att rodret skall komma på plats. Det blev en del jobb i båten innan rodret kunde säkras.

Då var montering av köl och roder avslutat, nu sjösättning!

Det stora lyftet!

#

#

#

Sjösatt

Kontroll att inget läcker och start av motorn.